Small Project Architecture – Woodbridge Community Sports Facility – AKA

Woodbridge Community Sports Facility – AKA

Project summary

The Woodbridge Community Sports Facility is an inspiring example of a collaborative, community-based project that has delivered an outstanding, fit-for-purpose facility, serving the needs of local sports groups. Funded from multiple sources and supported by local community members, the project also received significant professional assistance from a range of committed consultants. The elevated pavilion provides a comfortable vantage point from which to enjoy the weekly contests played on the oval below. The D’Entrecasteaux Channel and Bruny Island provide an expansive and scenic backdrop. The building’s multiple functions and spaces are united by the one simple, functional roof. Passive solar design results in a range of comfortable spaces for players and spectators, both indoors and out, all year round. A limited palette of materials, selected for both durability and economy, contrasts the rough with the refined. The composition welcomes the home team and invites visitors to enjoy a truly wonderful sequence of shelter and exposure. A tight budget, an aspiration for community involvement and a need for functional but truly inspiring facilities motivated all those involved to deliver. The building has been embraced by all who use it and provides a lasting legacy to the community that helped create it.


R B Edwards & Son  – builder


Aldanmark  – structural consultant
Jordan Davis  – photographer
Holdfast  – building surveyor